VEDLIGEHOLD

Her gælder det udendørs træværk.
De første naturlegepladser blev etableret samtidig med at elmesygen, overført af en dum lille bille, raserede over hele verden.
Elmetræet var taknemmeligt nemt at skære i, har flotte åretegninger og rimelig, men meget variabel holdbarhed. De store emner rådner indefra selvom de bliver overfladebehandlet.
Idag anvendes hovedsagelig det langtidsholdbare robinia (import fra bl.a. Ungarn) og vores dejlige danske ædeltræ: Egen. Stilkegens kerneved har vist sig særdeles holdbart – selv i jordkontakt.
Den ældste udendørs skulptur jeg har udført (tegnet af Arabesk og bestilt af Kbh. Kom.) har stået i Fælledparken siden 1989. Den blev støbt direkte i jorden og behandlet med ægte trætjære. Relieffet er skåret direkte i splintveddet og er stadig intakt. Den blev væltet af vandaler og tyveknægte der stjal en stor dumper og kørte den ned. Nu er den monteret på støbt sokkel og lur mig om den ikke står der endnu om 30 år fra nu. Så er patineringen vel i orden.
Idag anvender jeg udelukkende ren kernetræ uden splintved. Det skulle sikre en meget lang udendørs holdbarhed.
Træværk har naturligvis godt af en overfladebehandling. Det forlænger levetiden og udseendet bliver mere velholdt.
Jeg bruger mest naturprodukter som koldpresset linolie og trætjære. Det kræver at man vedligeholder med afrensning, børstning og renblæsning. Helst årligt efter vinterens hærgen.